Sabtu, April 2

KULIAH TASAUF SIRI 56

Huraian dari Kitab Al-Hikam.
Untuk menjadi orang yang soleh dan insan yang bertaqwa. Jangan jadikan hawa nafsu sebagai Tuhan. Jangan jadikan Syaitan sebagai kawan dan jangan jadikan Yahudi dan Nasrani sebagai idola dalam amalan kehidupan.

Bismillahi Rahmani Rahim.

Assalamualaikum sahabat2 sekalian. Cita2 yang paling unggul ialah menjadi insan yang bertakwa atau 'Muttaqin'. Insan yang telah melepasi beberapa tahap nafsu bagi mendekatkan diri kepada Yang Maha Pencipta, Allah Subhanahu wa Taala. 

Setiap insan diberi peluang oleh-Nya untuk menjadi dekat dengan Allah. Cuma terletak kepada manusia di atas jalan mana yang ia pilih. Sama ada jalan kefasikan (derhaka dan maksiat) atau jalan ketakwaan (iman dan amal soleh). Ketahuilah sahabat2ku, di hujung jalan kefasikan itu akan menuju ke An-Narr yakni Api Neraka, suatu tempat dimana manusia2 yang derhaka sentiasa diseksa dengan api yang membakar!

Hanya yang beriman dan beramal soleh akan ditempatkan semasa Akhirat kelak ke dalam Al-Jannah, taman2 syurga yang sentiasa indah lagi nyaman. Mengasyikkan dan penuh kenikmatan yang tiada bandingannya. Sehebat manapun pena ini hendak menggambarkan, sehebat lagi realitinya!

Oleh itu, apa yang ditunggu lagi? Marilah merebut title 'Muttaqin'. Orang yang takut kepada Allah adalah orang dekat dengan Tuhannya. Dia mencintai segala sesuatu yang dicintai oleh Tuhannya. Dan membenci segala sesuatu yang dibenci oleh Tuhannya. Ini bukanlah perkara yang mudah tapi tidaklah mustahil. Bermujahadahlah di atas jalan Tuhanmu. InsyaAllah, you'll find your way...

Gambar diambil daripada http://ibnufathani.blogspot.com

Wallahu A'lam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...