Sabtu, Julai 28

Secebis Hikmah di Petang Ramadan.


Kitab Al-Hikam. Akibat berajakan nafsu, yang haram jadi halal. Dosa dan Maksiat jadi manis. Amalan-amalan soleh jadi pahit. Masjid dianggap neraka dan perniagaan dianggap syurga. Ilmu-ilmu duniawi diutamakan dan ilmu-ilmu agama diabaikan.
Assalamualaikum teman2ku. Moga kalian memperoleh redaNya selalu di bulan Ramadan yang penuh keberkatan ini. Amin3... Pada petang ini mari kita duduk sejenak memikirkan hal diri kita. Tentang nafsu yang tidak menentu ini. Kadang2 bergelojak mengajak kepada kelalaian dan maksiat. Kadang2 tenang dan mengarah kepada amal soleh dan keampunan Allah Taala.

Oleh itu, berhati-hatilah kita dalam bertindak. Tenangkan diri dengan zikirullah dan istighfar yang berpanjang. Sibukkan diri dengan tilawah al-Quran. Agar diri tak termakan ajakan nafsu yang mengajak kepada keburukan dan kehinaan. Jangan sia-siakan Ramadan kita dengan perkara dosa dan lagha. Semoga bulan Ramadan menjadi suatu lanjakan yang positif bagi kita untuk merapatkan diri kepada Tuhan Yang Maha Esa Lagi Maha Agung.


Wallahu A'lam.

2 ulasan:

  1. pergi psr malam pun x lagha tau.hihihihi...

    BalasPadam
  2. pergi dengan suami berpahala. pergi dengan boypren jadi lagha dan maksiat.. ish3... tq 4 de comment.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...