Sabtu, November 3

Tazkirah Asar

Mari Berilmu dan Beramal.
Assalamualaikum sahabat2 handaiku sekalian. Semoga dirahmati dan diredai ALLAH hendaknya.

ALLAH menjadikan kita tidak lain hanyalah untuk mengadikan diri kepada-NYA sebagaimana di dalam surat Az-Zariat ayat 56: وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنْسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ
Yang bermaksud: 
Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdi kepada-Ku.

Menuntut ilmu agama merupakan jalan menuju pengabdian kepada ALLAH subhanahu wa taala. Hal ini telah ditegaskan dalam hadis Nabi SAW yang bermaksud:

“Barangsiapa yang berjalan menuntut ilmu, maka Allah mudahkan jalannya menuju Surga. Sesungguhnya Malaikat akan meletakkan sayapnya untuk orang yang menuntut ilmu karena redha dengan apa yang mereka lakukan. Dan sesungguhnya seorang yang mengajarkan kebaikan akan dimohonkan ampun oleh makhluk yang ada di langit mahupun di bumi hingga ikan yang berada di air. Sesungguhnya keutamaan orang ‘alim atas ahli ibadah seperti keutamaan bulan atas seluruh bintang. Sesungguhnya para ulama itu pewaris para Nabi. Dan sesungguhnya para Nabi tidak mewariskan dinar tidak juga dirham, yang mereka wariskan hanyalah ilmu. Dan barangsiapa yang mengambil ilmu itu, maka sungguh, ia telah mendapatkan bagian yang paling banyak.”

Ilmu yang terbaik ialah ilmu agama. Oleh itu perbaikilah agama kita dengan menuntut ilmu-ilmu berkaitannya seperti ilmu Akidah, Ibadah, Akhlak, Sirah dan seterusnya. Tanpa ilmu, amal kita tidak diterima. Tanpa disusuli amal pula, ilmu yang ada tiada faedahnya. Ilmu-Amal sentiasa berkait rapat bagi menjana Iman yang sejahtera...

Jauhilah diri daripada maksiat kerana maksiat itu mengundang murka-Nya. Murka-Nya jua yang akan mencampakkan diri manusia ke dalam api Neraka. Jauhilah maksiat. Jauhilah ajakan iblis. Jauhilah ajakan rakan2 yang songsang akidah dan fikrahnya. Jauhilah ajakan nafsu. Penuhilah masa dengan belajar dan beramal. Bergaul dengan orang2 soleh. Menjalin dan mengeratkan silaturahim sesama kaum keluarga dan sahabat-handai. Mudah2an masa kita dipenuhi dengan ketaatan kepada ALLAH subhanahu wa taala. InsyaAllah. Selamat menuntut ilmu dan beramal.

Wallahu A'lam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...