Sabtu, Disember 22

Bahaya Syiah

Ceramah Bahaya Syiah oleh Ustaz Nasim 21 Dis 12.

Assalamualaikum sahabat2ku sekalian. Sukacitanya saya ingin berkongsi nota catatan saya semasa mendengar ceramah Ustaz Nasim semalam. Semoga perkongsian ini membuka mata kita tentang bahaya Syiah kepada akidah kita, syariat kita, dan akhlak kita. Mari sama2 menghayati nota di bawah ;)

Syiah itu diasaskan oleh Abdullah bin Saba'. Fahaman Syiah sedang menular ke Malaysia. Syiah (Imamiyah) menghidupkan akidah syirik. Iaitu mempercayai 12 imam mereka. Mereka memasukkan 'al-Walayah' sebagai rukun Islam ke-6!


Apa itu al-Walayah? Ia adalah beriman dengan kesemua 12 imam Syiah dan mencintai Ahlul Bait (ahli keluarga Nabi Muhammad SAW minus Saidatina Aisyah). Cinta Ahlul Bait di sisi Syiah jauh berbeza di sisi Ahli Sunnah Wal Jamaah. Bezanya ialah pada al-Walayah. Jika tidak mencintai 12 imam, maka tak sah segala amal ibadat seseorang Syiah.

Syahadah Syiah dan Azan Syiah juga jauh berbeza daripada Ahli Sunnah Wal Jamaah. Mereka (Syiah) menambah kalimah beriman kepada Saidina Ali r.a. (sahabat Nabi Muhammad SAW) dan kesemua 12 imam Syiah. (bunyinya amat pelik dan menakutkan)

Orang Syiah memandikan mayat secara berdiri. Kain kafan mereka tertulis nama2 12 imam Syiah. Syiah mengimani bahawa bukan Malaikat Munkar dan Nakir yang menanyakan soalan di dalam kubur. Bahkan 12 imam Syiah itulah yang menanyakan soalan kepada mereka yang sudah mati.

Para penganut Syiah juga menyeru nama imam Syiah contohnya Saidina Hussain ra. (cucu Nabi Muhammad SAW) ketika sakit, atau untuk mendapat pertolongan, atau untuk keberuntungan dunia. Mereka tidak menyeru, memohon kepada Allah. Ini merupakan satu perbuatan syirik yang nyata!

Puak Syiah menamakan seseorang dengan nama Abdul Hussain (hamba kepada Hussain. Walhal kita ni hamba Allah), Ghulam Hussain dan sebagainya. Imam 12 lagi mulia daripada Malaikat dan Nabi. Puak Syiah meminta syafaat daripada imam 12 dan bukannya kepada Nabi Muhammad SAW.

Akidah Syiah iaitu Tahrif al-Quran yakni menyelewang al-Quran. Mereka yakin bahawa al-Quran yang diimani oleh Ahli Sunnah Wal Jamaah telah menyimpang dan tidak benar.

Syiah berakidah bahwa Allah jahil iaitu Allah tidak tahu apa yang bakal berlaku. (?!) -Nauzubillah dari fahaman yang sangat sesat ini.

Syiah berakidah bahwa semua sahabat Nabi Muhammad SAW telah murtad kecuali 6 atau 7 orang sahabat yang diiktiraf Syiah. Justeru, mereka melaknat dan menghina sahabat2 Nabi seperti Saidina Abu Bakar, Saidatina Aisyah, Abu Hurairah dan lain-lain sesuka hati mereka.

Akidah Syiah seterusnya ialah Raj'ah iaitu beriman bahawa Imam Mahdi akan mengalihkan kiblat umat Islam dari Kaabah ke Kubur Saidina Hussain di Karbala sebelum hari Qiamat. Sehingga kini, mereka melakukan wukuf dan tawaf di Karbala.

Mereka memuja Saidina Hussain dengan sangat ekstrim sehingga sanggup menyeksa diri sendiri serta mengamalkan syariat2 keji seperti Mut'ah (seks bebas) dan menghalalkan liwat (kononnya sunnah Nabi SAW menurut Syiah).

Mereka berakhlak dengan akhlak Taqiyyah iaitu menjadi seperti orang munafik/hipokrit. Contohnya, Syiah beriman bahawa Saidina Abu Bakar itu kafir tetapi berbeza pula apabila berjumpa dgn Ahli Sunnah Wal Jamaah. Contoh lain, Syiah beriman bhw Solat Jumaat tidak wajib. Namun apabila berada dalam masyarakat Sunnah Wal Jamaah, mereka melakukan solat Jumaat pula!?

Sekian sahaja nota untuk perkongsian kali ini. Semoga kita menjadi lebih berhati2 apabila berhadapan dengan masyarakat terutamanya yang berfahaman Syiah. Tanpa disedari mungkin salah seorang daripada ahli keluarga kita, guru kita, ataupun sahabat kita yg berfahaman Syiah mampu mempengaruhi dan menyesatkan kita. Nauzubillahi min zalik!

Wallahu A'lam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...